Zowel onderzoek als revalidatie wordt grotendeels vergoed door de mutualiteit. De kosten worden, mits akkoord van de adviserend geneesheer van de mutualiteit, rechtstreeks aangerekend aan de mutualiteit. U hoeft enkel het remgeld van 2,15 euro (bedrag op 01/01/2023 en jaarlijks indexeerbaar) per dag  te betalen. U ontvangt hiervan een factuur op het einde van de maand. Indien men geniet van een voorkeurstariefregeling bij de mutualiteit, betaalt men niets.

Ons centrum is sinds 1 april 1993 erkend als multidisciplinair team door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Wij zijn bijgevolg gemachtigd om het multidisciplinair verslag op te stellen dat toegang geeft tot de voorzieningen van het Vlaams Agentschap.

Voor minderjarigen kunnen wij een aanvraag indienen via de intersectorale toegangspoorten van het jongerenwelzijn.

Voor wie?

Het Agentschap richt zich tot alle personen die zich, omwille van een handicap, minder gemakkelijk dan anderen kunnen redden (integreren) in onze maatschappij. Die handicap kan lichamelijk zijn, zintuiglijk, mentaal of psychisch. Om te kunnen ingeschreven worden bij het VAPH moet u jonger zijn dan 65 jaar. Bent u al ingeschreven voor uw 65ste, dan kunt u blijven gebruik maken van de dienstverlening van het VAPH.

Wat?

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil de participatie, integratie en gelijkheid van kansen van personen met een handicap bevorderen in alle domeinen van het maatschappelijk leven. Het doel is dat zij de grootst mogelijke autonomie en levenskwaliteit bereiken.

De Integrale jeugdhulp in Vlaanderen staat voor een doorgedreven samenwerking tussen de sectoren voor minderjarigen die te maken hebben met jeughulpverlening.

Procedure

Indien u een IMB aanvraag tot tussenkomst van het Vlaams Agentschap wenst te doen dient u eerst contact op te nemen en eventueel een afspraak te maken met een multidisciplinair team dat erkend is door het Vlaams Agentschap zoals ons centrum. Andere erkende diensten zijn onder meer consultatiebureaus, mutualiteiten en CLB’s.

Het multidisciplinair team zal dan overgaan tot het opstellen van uw dossier.

Betreft het een aanvraag voor een minderjarige, kan een multidisciplinair team de minderjarige aanmelden bij de intersectionale toegangspoort. Er zal dan een A-document worden opgemaakt waarin de hulpvraag en de situatie van de jongere beschreven wordt

Wenst u zich te laten bijstaan door ons centrum? Neem dan contact op met This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Ons centrum is vooral gespecialiseerd in het bijstaan van personen met een hoorstoornis of ASS en dit voor alle leeftijden tot 65 jaar.

Indien wij u niet verder kunnen helpen dan zal men u doorsturen naar een andere dienst.

Het kind of de volwassene wordt uitgebreid individueel onderzocht.  De onderzoeken worden gepland in functie van de gestelde problematiek en de reeds voorhanden zijnde gegevens.

Dit omvat een medisch, psychologisch, logopedisch, psychomotorisch en audiologisch onderzoek dat peilt naar de cognitieve ontwikkeling, communicatieve vaardigheden, spraak- en taalontwikkeling, psychomotorische vaardigheden, visuele en auditieve perceptie, psychosociale ontwikkeling, aandacht en geheugen en schoolse vaardigheden.

Deze onderzoeken gebeuren op verschillende tijdstippen om de persoon te leren kennen en een zo juist mogelijk beeld te krijgen van de problematiek.

Tijdens een interdisciplinaire teamvergadering worden de verschillende onderzoeksresultaten samengebracht en geïnterpreteerd en wordt er een gezamenlijk advies geformuleerd.

De onderzoeksresultaten worden vervolgens uitgebreid besproken met de ouders of de betrokkene zelf en ons advies wordt voorgesteld.

Afhankelijk van de aard en de complexiteit van de problematiek wordt een multidisciplinair revalidatieprogramma geadviseerd of wordt verwezen naar een andere aangepaste vorm van hulpverlening.

Omdat iedere persoon uniek is, wordt voor elk een individueel multidisciplinair therapieplan opgesteld waarbij ook de ouders en de persoon zelf betrokken worden.

Jaarlijks wordt de therapie geëvalueerd en aangepast. De gemaakte evolutie en de nieuwe testresultaten worden grondig besproken met het team. Tevens wordt hiervoor contact opgenomen met eventuele andere betrokken partijen. Tenslotte wordt ook samen met de ouders of de betrokkene de hulpvraag opnieuw bekeken.

Een therapiesessie duurt meestal 1 à 2 uur. De persoon komt voor de duur van de sessie naar het centrum. De intensiteit van de verschillende sessies is afhankelijk van het individuele therapieplan. Er wordt zowel individuele als Groepstherapie aangeboden.

De revalidatie gebeurt overdag, meestal tijdens de schooluren. Het revalidatiecentrum levert hiervoor de nodige documenten en attesten.

We werken multidisciplinair en interdisciplinair op volgende ontwikkelingsdomeinen:

  • Audiologische ontwikkeling
  • Cognitieve ontwikkeling
  • Motorische ontwikkeling
  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Spraak- en taalontwikkeling

 

                                                                             

 

 

 

 

De aanmelding gebeurt overwegend telefonisch, maar kan ook via diverse andere kanalen (e-mail, bezoek aan het Centrum,…). Klik op deze link om contact op te nemen met centrum.

 De sociale dienst oordeelt, op basis van de verkregen informatie, over de toegankelijkheid van de hulpvraag: m.n. is de hulpvraag in overeenstemming met:

  • het aanbod van het Centrum
  • de bepalingen uit de overeenkomst tussen het RIZIV en het Centrum.

Indien er aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt er een intakegesprek gepland.

De aanvraag voor een multidisciplinair onderzoek gebeurt steeds door een verwijzing van een externe arts (huisarts, specialist, CLB-arts…).

In het intakegesprek wordt er uitgebreid gepeild naar de hulpvraag, de ontwikkelingsgeschiedenis en de huidige ontwikkeling.
Mits toelating wordt er contact opgenomen met andere diensten die de betrokkene reeds onderzocht hebben om via deze kanalen informatie te verkrijgen. Op het einde van het gesprek worden, indien nodig, de testmomenten vastgelegd.

 Bij het intakegesprek brengt u volgende documenten mee: 

  • Een verwijsbrief van een arts
  • Vignetten van het kind (en van de titularis)
  • Eventuele verslagen van voorgaande onderzoeken